Biotoop: Vrijwel overal te zien, is een opportunist, duikt overal op waar voedsel te vinden is.

Voorkomen: Talrijke, wijdverspreide standvogel, zomer – en wintergast. zeer talrijke broedvogel – jaarvogel – gedeeltelijk wegtrekkend – doortrekker.

Broedtijd: April – juli, holtebroeder,  4 – 6 eieren.

Kenmerken: Lengte 19 – 22 cm, spanwijdte 37 – 42 cm, gewicht 68 – 107 gram, leeftijd 23 jaar.

Voedsel: Insecten, larven en andere bodemdiertjes, vruchten en bessen, in de winter ook afval.