Biotoop: Terreinen met losse boomgroei, zoals parklandschappen, tuinen, kerkhoven en andere bosachtige gebieden met een halfopen struiklaag of kruiden vegetatie. Tijdens de trek overal waarneembaar.

Voorkomen: Wijdverspreide zomergast in geheel Europa. In BelgiĆ« en Nederland vrij talrijke broedvogel – wegtrekkend – doortrekker in vrij groot aantal.

Broedtijd: April – augustus, holtebroeder – de nestholte(vlieggat is 32mm), bevindt zich meestal 1 – 5 m boven de grond en wordt door het wijfje deels met halmen en mos gevuld. De nestkom bekleedt ze met haar en veertjes. Alleen het wijfje broedt, 5 – 7 eieren.

Kenmerken: Lengte 13 – 14 cm, spanwijdte 21 – 24 cm, gewicht 14 – 19 gram, leeftijd 9 jaar.

Voedsel: Insecten, wormpjes en bessen.