Biotoop: Weilanden, sloten en kanalen en ook langs de grote rivieren.

Voorkomen: In België en Nederland uiterst schaarse broedvogel – jaarvogel – gedeeltelijk wegtrekkend – wintergast in groot aantal. Overwintert in grote groepen op vaste plaatsen.

Broedtijd: Mei – augustus, grondnest, 7 – 9 eieren.

Kenmerken: Lengte 42 – 50 cm, spanwijdte 75 – 86 cm, gewicht 415 – 970 gram, leeftijd 10 jaar.

Voedsel: Overwegend planten, vooral grassen.