Biotoop: Broedt op hoog – Arctische toendra. Overwintert langs de kust.

Voorkomen: Jaargast – doortrekker en wintergast in vrij groot aantal.

Broedtijd: Juni – juli. Nest in een ondiep kuiltje in de grond, op een open plek, vaak op kale grond. Meestal spaarzaam bekleed, met bijvoorbeeld korstmos. Beide sexen broeden. 3 – 4 eieren.

Kenmerken: Lengte 20 – 21 cm, spanwijdte 33 – 39 cm, gewicht 59 gram, leeftijd 18 jaar.

Voedsel: Kleine kreeftachtigen en wormen.