Biotoop: De Purperkoet bewoont ondoordringbare rietvelden in zoete en brakke meren. Hij komt bij diep water voor, waar het in de riethalmen klimt, maar ook bij ondiep water, waar het kan waden. Nu en dan bezoekt hij ook ondergelopen rijstvelden. Hij laat zich zien aan rand van plasjes in het riet.

Voorkomen: Komt in Europa voor in Spanje, Portugal, Camargue in Zuid – Frankrijk en op SardiniĆ«.

Broedtijd: Lente – vroege zomer. Beide ouders bouwen aan een eenvoudig nest van rietbladeren in de dichte vegetatie, dat bijvoorkeur tussen geknakt riet wordt gemaakt. In meren ligt het nest vlak boven het wateroppervlak, in wateren met wisselende waterstand boven de hoogwaterlijn. 3 – 9 eieren.

Kenmerken: Lengte 38 – 50 cm, spanwijdte 90 – 100 cm, gewicht 700 – 800 gram, leeftijd 9 jaar.

Voedsel: Overwegend plantaardig zoals zaad, stengels en wortels van waterplanten. Purperkoeten klimmen in rijststengels om de korrels te eten, waarbij ze met hun lange tenen een bundeltje halmen omvatten. Als aanvullend voedsel kikkers, eieren en jonge van andere vogels, enz.