Biotoop: Broedt op toendra, hoogvenen, laaglandmoerassen. Overwintert langs de kust.

Voorkomen: Uiterst schaarse broedvogel – jaarvogel – doortrekker en wintergast in zeer groot aantal.

Broedtijd: April – juli, grondnest, 4 eieren.

kenmerken: Lengte 17 – 21 cm, spanwijdte 38 – 43 cm, gewicht 33 – 85 gram, leeftijd 28 jaar.

Voedsel: Kleine diertjes.