Biotoop: Hoofdzakelijk vochtige bossen, naaldhoutaanplantingen, parken, struikgewas.

Voorkomen: In Europa wijdverspreide standvogel of zomergast, wintergast rondom Middellandse Zee. In BelgiĆ« en Nederland zeer talrijke broedvogel – jaarvogel – wegtrekkend – doortrekker en wintergast in vrij klein tot vrij groot aantal.

Broedtijd: April – juli, nest in bomen, 4 – 6 eieren.

Kenmerken: Lengte 20 – 22 cm, spanwijdte 33 – 36 cm, gewicht 60 – 75 gram, leeftijd 17 jaar.

Voedsel: Regenwormen, slakken, bessen.