Biotoop: Broedt langs snelstromend water met rotsen. In de winter langs zoetwater en kusten.

Voorkomen: Wijdverspreide en talrijke zomergast in Europa. In BelgiĆ« en Nederland uiterst schaarse broedvogel – wegtrekkend – doortrekker in vrij groot aantal.

Broedtijd: April – juli, grondnest, 4 eieren.

Kenmerken: Lengte 18 – 20,5 cm, spanwijdte 32 – 35 cm, gewicht 40 – 60 gram, leeftijd 14 jaar.

Voedsel: Insecten.