Biotoop: Koloniebroeder tegen buitenmuren. In het zuiden ook in onbewoonde rotskloven.

Voorkomen: In Europa algemene zomergast. De huiszwaluw overwintert in tropisch Afrika. In BelgiĆ« en Nederland talrijke broedvogel – doortrekker in groot aantal.

Broedtijd: Mei – augustus, Het nest is een ronde halve kom van modder tegen buitenmuren, maar soms ook tegen hout, het is voorzien van een nauwe ingang. Kunstnesten worden graag bewoond, want door het zeldzaam worden van onverharde wegen ontbreekt het hen aan bouwmateriaal, 3 tot 5 eieren.

Kenmerken: Lengte 14 – 15 cm, spanwijdte 26 – 29 cm, gewicht 15 – 22 gram, leeftijd 14 jaar.

Voedsel: In de vlucht gevangen insecten, daar deze in de winter ontbreken zijn alle zwaluwen trekvogels.