Biotoop: Kliffen, eilanden, daken van gebouwen langs de kust. Ook moerassen in het binnenland en duinen. Overwintert vooral langs de kust, In het binnenland op vuilnisbelten en drinkwaterreservoirs. Past zich overal aan en breidt in aantal uit.

Voorkomen: Standvogel in Portugal, Spanje en de rest van het middellandse Zeegebied. In BelgiĆ« en Nederland uiterst schaarse broedvogel – jaarvogel – doortrekker en wintergast in zeer klein aantal.

Broedtijd: April – augustus, kolonies bij het water, 1 – 3 eieren.

Kenmerken: Lengte 52 – 58 cm, spanwijdte 120 – 145 cm, gewicht 750 – 1250 gram, leeftijd 19 jaar.

Voedsel: Veelzijdig, gewervelde dieren en afval.