Biotoop: De Veldleeuwerik is oorspronkelijk een steppevogel, wat voor haar open ruimte verklaard. Men kan hem soms vinden in graslanden(grasweiden of hooilanden), in akkergebieden, heidegebieden, schorren en drooggelegde zones in havengebieden. De soort is aanwezig, alhoewel in lagere aantallen, in gebieden waar de bebouwde percelen kleiner zijn en afgezoomd door hagen en bosjes.

Voorkomen: In Europa algemene standvogel in het westen, zomergast in het oosten. Trekt ’s winters naar het westen. In BelgiĆ« en Nederland talrijke broedvogel- jaarvogel – gedeeltelijk wegtrekkend – doortrekker en wintergast in vrij klein tot vrij groot aantal.

Broedtijd: April – juli, nest op de grond, 2 – 5 eieren.

Kenmerken: Lengte 16 – 18 cm, spanwijdte 30 – 36 cm, gewicht 30 – 52 gram, leeftijd: 10 jaar.

Voedsel: Insecten, spinnen, slakken, in de winter vooral zaden en kiemplanten.