Biotoop:  Langs oevers van meren, rivieren, kanalen en waterbekkens. Open hoogveen, met poelen. S’winters wetlands.

Voorkomen: Zomergast in het Noorden van Europa, schaars in West – en Zuid Europa In België en Nederland Jaargast – doortrekker in klein aantal – wintergast in uiterst klein aantal.

Broedtijd: Mei – juli, grondnest, 4 eieren.

Kenmerken: Lengte 30 – 35 cm, spanwijdte 68 – 70 cm, gewicht 140 – 270 gram, leeftijd 12 jaar.

Voedsel: Kleine diertjes.