Biotoop: Nestelt in boomtoppen en op gebouwen. Foerageert in akkers, weilanden, wetlands en vuilnisbelten.

Voorkomen: In Europa zomergast die arriveert in maart en eind augustus wegtrekt. Gekweekte vogels zijn standvogels. In BelgiĆ« en Nederland schaarse broedvogel – jaarvogel – gedeeltelijk wegtrekkend – doortrekker in klein aantal – wintergast in zeer klein tot klein aantal.

Broedtijd: Maart – augustus, nest op gebouwen en masten, 3 – 5 eieren.

Kenmerken: Lengte 95 – 110 cm, spanwijdte 180 – 218 cm, gewicht 2600 – 4400 gram, leeftijd 39 jaar.

Voedsel: Muizen, insecten, regenwormen, soms amfibieƫn.