Biotoop: Droge open plaatsen.

Voorkomen: De soort komt voor in Afrika, Zuid-Europa, Centraal- en Zuid-Azië en Australië. De prachtbeer is een zeldzame trekvlinder die met warme zuidelijke luchtstromen naar Nederland en België wordt gevoerd. Het is geen standvlinder in onze regio, wat betekent dat hij hier doorgaans niet overwintert en zich normaal gesproken niet voortplant.

Vliegtijd: Maart – oktober, meerdere generaties.

Kenmerken: Spanwijdte 29 – 42 mm.

Levensloop: De waardplanten zijn diverse kruidachtige planten, vooral ruwbladig (Boraginaceae). De verpopping vindt plaats in een cocon, vaak laag bij de grond of tussen plantenresten.  De soort overwintert in Zuid – Europa als rups. De vlinders vliegen zowel overdag als ’s nachts en worden aangetrokken door lichtbronnen.