Biotoop: Gelijk aan dat van de zwarte kraai, ’s winters vaker nabij kusten dan de zwarte kraai. In buitengebied, waar ze zoeken naar beschikbaar voedsel op akkers, langs wegen en spoordijken, en op tal van andere plaatsen.

Voorkomen: De bonte kraai komt voor in Ierland, Schotland, Scandinavië en in grote delen van Midden -,  Zuid –  en Oost – Europa. In West – Europa ontbreekt de soort als broedvogel. In België uiterst schaarse broedvogel – wintergast in uiterst klein aantal.

Broedtijd: Maart – juli, nest in bomen, 3 – 6 eieren.

Kenmerken: Lengte 44 – 51 cm, spanwijdte 84 – 100 cm, gewicht 410 – 590 gram, leeftijd 16 jaar.

Voedsel: Alleseter, plantaardig, dierlijk, afval en aas.