Biotoop: In meer open, droog terrein, vaak heides op kalksteen of stenig braakland, met verspreide bomen en dicht struikgewas.

Voorkomen: De Iberische Klapekster komt voor in Z – Frankrijk en Iberisch Schiereiland.

Broedtijd: Januari – mei, nest op 3 tot 5m hoogte maar ook in de struiken op een hoogte van 1m, 5 – 6 eieren.

Kenmerken: Lengte 24 – 25 cm, Spanwijdte 30 -33 cm, gewicht 58 – 75 gram, leeftijd 6 jaar.

Voedsel: Eet grote insecten, kleine vogels en knaagdieren. Net als andere Klauwieren jaagt hij vanop zitstokken en doorboort prooien op doornen of prikkeldraad als een ‘voorraadkast’.