Biotoop: Grotten en kliffen in de bergen en langs de zee, maar in toenemende mate bruggen, wegoverspanningen en gebouwen in aanbouw.

Voorkomen: In Europa zomergast, die zijn verspreidingsgebied naar het noorden uitbreid. In BelgiĆ« en Nederland zeldzaam – doortrekker.

Broedtijd: April – september, de nesten worden in 1 tot 2 weken gebouwd onder een horizontaal oppervlak, op allerlei plekken, zoals kliffen, ingangen van grotten, enz., 2 tot 3 eieren.

Kenmerken: Lengte 14 – 19 cm, spanwijdte 27 – 32 cm, gewicht 22 gram, leeftijd niet vermeld in beschikbare bronnen.

Voedsel: Insecten, die vliegend worden gevangen.