Biotoop: Grote plassen, kanalen en beken met zuurstofrijke wateren en met uitgebreide waterplanten, vooral fonteinkruiden.

Voorkomen: Het gebied van de kanaaljuffer omvat het gehele Middellandse – Zeegebied, met inbegrip van Noord – Afrika en reikt oostwaarts tot het Midden – oosten. In België vrij zeldzaam, vooral in het westelijk deel. In Nederland vrij zeldzaam, vooral in het zuidoosten.

Vliegtijd: Juni tot augustus.

Kenmerken: Lengte 33 – 34 mm, vleugelspanwijdte 35 – 40 mm.

Ontwikkeling: Bij het afzetten van de eitjes kan de tandem onderduiken, maar het mannetje laat dan los om vliegend boven water de terugkomst van het vrouwtje af te wachten, waarna ze in tandem naar de volgende eiafzetplaats vliegen. De eieren worden in waterplanten afgezet. De larven leven tussen de waterplantenvegetatie. Ze sluipen uit op uit het water stekende plantendelen.