Biotoop: Boomgaarden, plantages, parken, begraafplaatsen, bosranden. Buiten broedtijd ook in kleine groepjes op akkers.

Voorkomen: Standvogel langs de Middellandse Zee en zomergast noordelijker daarvan. In BelgiĆ« en Nederland uiterst schaarse broedvogel – jaarvogel – gedeeltelijk wegtrekkend – wintergast in uiterst klein aantal.

Broedtijd: April – juli, nest in bomen, 3 – 6 eieren.

Kenmerken: Lengte 11 cm, spanwijdte 21 – 23 cm, gewicht 10 – 13 gram.

Voedsel: Zaden en insecten.