Biotoop: Nandoes trekken al gras etend in groepen over open vlaktes, veelal in het gezelschap van andere grazers.

Voorkomen: Is een zuid – Amerikaanse loopvogel. is in Europa een ingevoerde vogelsoort.

Broedtijd: April – mei, Een enkel mannetje paart met liefst 12 vrouwtjes. De vrouwtjes leggen elk hun eieren in zijn grondnest. Een hen legt zo’n 15 geelgekleurde eieren.  Het mannetje broedt vervolgens de eieren uit, tot wel 60 stuks. Ook brengt het mannetje gedurende circa zes weken de kuikens groot. Mannetjes en vrouwtjes vormen geen blijvende paren.

Kenmerken: Een nandoe lijkt uiterlijk veel op een struisvogel, maar is beduidend kleiner en lichter. Een volwassen nandoe is ongeveer 90 tot 150 cm lang en 20 kg zwaar. Andere verschillen met een struisvogel zijn dat een nandoe drie tenen heeft in plaats van twee en dat de seksen nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn. Nandoes hebben hoofdzakelijk bruine, grijze of witte bevedering, met een wit onderlichaam. Mannetjes hebben in de broedtijd een zwarte ring onder aan de hals. In Brazilië worden nandoes gevangen voor de veren.

Voedsel: Nandoes eten een verscheidenheid aan dierlijk en plantaardig voedsel.