Biotoop: Zwarte elzen, berken, diverse soorten naaldbomen en andere zaadrijke bomen. In de winter veel algemener dan de kleine Barmsijs

Voorkomen: Broedt in Noorwegen, Noord- en Centraal-Zweden, Finland en Noord-Rusland. In Belgiƫ en Nederland doortrekker en wintergast.

Broedtijd: April – augustus, nest in bomen, 4 – 6 eieren.

Kenmerken: Lengte 11,5 – 13 cm, spanwijdte 19 – 22 cm, gewicht 9 – 12 gram, leeftijd 9 jaar.

Voedsel: Zaden.