Biotoop: Broedt in een groot aantal verschillende habitats van toedra tot prairie. Delta’s, moerassen, meren, waterbekkens en de omringende agrarische gebieden.

Voorkomen: Grootste van de ‘zwarte’ ganzen, oorspronkelijk afkomstig uit Noord – America. In België en Nederland vrij talrijke broedvogel – jaarvogel – wintergast in vrij groot tot groot aantal.

Broedtijd: Maart – augustus, nest bij het water, 5 – 6 eieren.

Kenmerken: Lengte 80 – 105 cm, spanwijdte  160 – 183 cm, gewicht 3700 – 5400 gram, leeftijd 23 jaar.

Voedsel: Voornamelijk planten, ook zaden en graanscheuten.