Biotoop: Boomrijke gebieden met beuken, zoals bossen, stadsparken, begraafplaatsen, akkers, hagen, groene tuinen en lanen.

Voorkomen: Zomergast in ScandinaviĆ«, s’winters wijdverspreid in Europa. In BelgiĆ« en Nederland uiterst schaars broedvogel – jaarvogel – doortrekker en wintergast in vrij groot tot groot aantal.

Broedtijd: Mei – juli, nest in bomen, 3 – 5 eieren.

Kenmerken: Lengte 14 cm, spanwijdte 25 – 26 cm, gewicht 18 – 29 gram, leeftijd 14 jaar.

Voedsel: Zaden en insecten.