Tafeleend
-
Biologie van de vogels in de natuur
- 1 – Vogels in het Dierenparadijs
- 2 – De evolutie van vogels: een blik op hun fossiele verleden
- 3 – Soortvorming en systematiek vormen belangrijke onderdelen binnen de biologie
- 4 – Vogelveren: wat, waar en waarom
- 5 – De kunst van vliegen, zo doen vogels dat
- 6 – Brandstof voor de vogelmotor
- 7 – Elk vogeltje zingt hoe het gebekt is
- 8 – Van snavel tot cloaca
-
Dagvlinders, nachtvlinders en micro's (Lepidoptera)
-
Dagvlinders (Papilionoidea)
-
Blauwtjes, Kleine Pages en Vuurvlinders (lycaenidae)
- Adonisblauwtje
- Bleek blauwtje
- Boomblauwtje
- Bruin Blauwtje
- Bruine eikenpage
- Bruine vuurvlinder
- Donker pimpernelblauwtje
- Dwergblauwtje
- Eikenpage
- Gentiaanblauwtje
- Geraniumblauwtje
- Groentje
- Grote vuurvlinder
- Heideblauwtje
- Icarusblauwtje
- Iepenpage
- Klaverblauwtje
- Klein tijgerblauwtje
- Kleine Vuurvlinder
- Morgenrood
- Pimpernelblauwtje
- Pruimenpage
- Rode vuurvlinder
- Sleedoornpage
- Spaanse eikenpage
- Staartblauwtje
- Tijgerblauwtje
- Tijmblauwtje
- Vals heideblauwtje
- Veenbesblauwtje
-
Dikkopjes (Hesperiidae)
- Aambeelddpikkeldikkopje
- Aardbeivlinder
- Bont dikkopje
- Bretons spikkeldikkopje
- Bruin dikkopje
- Dwergdikkopje
- Geelsprietdikkopje
- Groot Dikkopje
- Groot Kustdikkopje
- Groot spikkeldikkopje
- Kaasjeskruiddikkopje
- Kalkgrasdikkopje
- Kommavlinder
- Rood spikkeldikkopje
- Spiegeldikkopje
- Witgezoomd spikkeldikopje
- Zwartsprietdikkopje
- Grote Pages (Papilionidae)
-
Vossen en zandoogjes (Nymphalida)
- Argusvlinder
- Atalanta
- Blauwe ijsvogelvlinder
- Bont Zandoogje (Aegeria)
- Bont Zandoogje (Tircis)
- Boserebia
- Bosparelmoervlinder
- Bosrandparelmoervlinder
- Boszandoog
- Bruin Zandoogje
- Dagpauwoog
- Dambordje
- Distelvlinder
- Duinparelmoervlinder
- Gehakkelde Aurelia
- Gestreepte Heivlinder
- Grote boswachter
- Grote ijsvogelvlinder
- Grote parelmoervlinder
- Grote vos
- Grote Weerschijnvlinder
- Heivlinder
- Hooibeestje
- Keizersmantel
- Kleine heivlinder
- Kleine IJsvogelvlinder
- Kleine Monarchvlinder
- Kleine parelmoervlinder
- Kleine vos
- Kleine Weerschijnvlinder
- Koevinkje
- Landkaartje
- Moerasparelmoervlinder
- Monarchvlinder
- Oostelijke vos
- Orange steppevlinder
- Oranje Zandoogje
- Paarse parelmoervlinder
- Pasja
- Purperstreepparelmoervlinder
- Rotsvlinder
- Rouwmantel
- Steppeparelmoervlinder
- Tweekleurig hooibeestje
- Tweekleurige parelmoervlinder
- Veenbesparelmoervlinder
- Veenhooibeestje
- Veldparelmoervlinder
- Voorjaarserebia
- Woudparelmoervlinder
- Zilver maan
- Zilverstreephooibesstje
- Zilvervlek
- Zomererebia
- Zuidelijk oranje zandoogje
- Witjes (Pieridae)
-
Blauwtjes, Kleine Pages en Vuurvlinders (lycaenidae)
- Nachtvlinders en micro's (Heterocera)
-
Dagvlinders (Papilionoidea)
- In de kijker
-
Libellen (Odonata)
-
Echte libellen (Anisoptera)
- Bronlibellen (Cordulegastridae)
- Glanslibellen (Corduliidae)
- Glazenmakers (Aeshnidae)
- Korenbouten (Libellulidae)
- Prachtlibellen
- Rombouten (Gomphidae)
- Juffers (Zygoptera)
-
Echte libellen (Anisoptera)
-
Sprinkhanen en Krekels (Orthoptera)
- Bidsprinkhanen (Mantidae)
-
Kortsprieten (Caelifera)
- Doornsprinkhanen (Tetrigidae)
-
Veldsprinkhanen (Acrididae)
- Blauwvleugelsprinkhaan
- Bruine Sprinkhaan
- Egyptische Treksprinkhaan
- Europese Treksprinkhaan
- Gewone neussprinkhaan
- Gouden Sprinkhaan
- Italiaanse Rosevleugel
- Kiezelsprinkhaan
- Krasser
- Kruissprinkhaan
- Kusttraansprinkhaan
- Marokkaanse kruissprinkhaan
- Moerassprinkhaan
- Pasteltraansprinkhaan
- Ratelaar
- Slank stipschild
- Slanke Groenvleugel
- Weidesprinkhaan
- Wekkertje
- Woestijnsprinkhaan
- Zompsprinkhaan
- Zwart Wekkertje
- Langsprieten (Ensifera)
-
Vogels (Aves)
- Aalscholvers (Phalacrocoracidae)
- Alken
- Bijeneters (Meropidae) en Scharrelaars (Coraciidae)
- Boomklevers (Sittidae) en Boomkruipers (Certhiidae)
- Boszangers (Phylloscopidae)
- Duikers (Gaviidae) en Futen (Podicipedidae)
- Duiven en Tortels (Columbidae)
-
Eenden, Ganzen en Zwanen (Anatidae)
- Bergeend
- Brandgans
- Brilduiker
- Casarca
- Dwerggans
- Eider
- Grauwe Gans
- Grote Canadese Gans
- Grote Zaagbek
- Harlekijneend
- IJseend
- Ijslandse Brilduiker
- Kleine Rietgans
- Kleine Zwaan
- Knobbelzwaan
- Kokardezaagbek
- Kolgans
- Koningseider
- Krakeend
- Krooneend
- Kuifeend
- Mandarijneend
- Marmereend
- Middelste Zaagbek
- Muskuseend
- Nijlgans
- Nonnetje
- Parkeend
- Parkgans
- Pijlstaart
- Rietgans
- Roodhalsgans
- Rotgans
- Slobeend
- Smient
- Sneeuwgans
- Stellers Eeider
- Tafeleend
- Topper
- Wilde Eend
- Wilde Zwaan
- Wintertaling
- Witkopeend
- Witoogeend
- Zomertaling
- Zwarte Zee-eend
- Gierzwaluwen (Apodidae)
- Goudhanen (Regulidae) en Winterkoningen (Troglodytidae)
- Grasmussen (Sylviidae)
- Heggenmussen (Prunellidae)
- Hoenders (Phasianidae)
- Hoppen (Upupidae) en ijsvogels (Alcedinidae)
- Klauwieren (Laniidae)
- Koekoeken (Cuculidae)
- Kraaien en Gaaien (Corvidae)
- Kraanvogels (Gruidae)
- Leeuweriken (Alaudidae)
- Lijsters (Turdidae)
-
Meeuwen en Sterns (laridae)
- Audouins meeuw
- Dougalls Stern
- Drieteenmeeuw
- Dunbekmeeuw
- Dwergmeeuw
- Dwergstern
- Geelpootmeeuw
- Grote Burgemeester
- Grote Jager
- Grote Mantelmeeuw
- Grote Stern
- Ivoormeeuw
- Kleine Burgemeester
- Kleine Mantelmeeuw
- Kleinste Jager
- Kokmeeuw
- Lachstern
- Middelste Jager
- Noordse Stern
- Pontische Meeuw
- Reuzenstern
- Ross' Meeuw
- Stormmeeuw
- Visdief
- Vorkstaartmeeuw
- Witvleugelstern
- Witwangstern
- Zilvermeeuw
- Zwarte Stern
- Zwartkopmeeuw
- Mezen (Paridae)
-
Mussen (Passeridae), Vinken (Fringillidae) en Gorzen (Emberizidae)
- Appelvink
- Blauwe Vink
- Bosgors
- Bruinkeelortolaan
- Cirlgors
- Citroenkanarie
- Dwerggors
- Europese Kanarie
- Frater
- Geelgors
- Goudvink
- Grauwe Gors
- Grijze Gors
- Groenling
- Grote Barmsijs
- Haakbek
- Huismus
- Ijsgors
- Kanarie
- Keep
- Kleine Barmsijs
- Kneu
- Kruisbek
- Ortolaan
- Putter
- Rietgors
- Ringmus
- Roodmus
- Rotsmus
- Schotse Kruisbek
- Sijs
- Sint-Helenafazantje
- Sneeuwgors
- Sneeuwvink
- Spaanse Mus
- Tijgervink
- Vink
- Wilgengors
- Witstuutbarmsijs
- Woestijnvink
- Zwartkopgors
- Nachtzwaluwen
- Pelikanen
- Piepers en Kwikstaarten (Motacillidae)
- Rallen, koeten en waterhoentjes (Rallidae)
- Reigers (Ardeidae), Ooievaars (Ciconiidae) en Ibissen (Threskiornithidae)
- Rietzangers (Acrocephalidae)
-
Roofvogels (Accipitridae) en Valken) (Falconidae)
- Aasgier
- Arendbuizerd
- Balkansperwer
- Bastaardarend
- Blauwe Kiekendief
- Boomvalk
- Bruine Kiekendief
- Buizerd
- Dwergarend
- Eleonora's Valk
- Giervalk
- Grauwe Kiekendief
- Grijze Wouw
- Havik
- HavikArend
- Keizerarend
- Kleine Torenvalk
- Lammergier
- Lannervalk
- Monniksgier
- Rode Wouw
- Roodpootvalk
- Ruigpootbuizerd
- Sakervalk
- Schreeuwarend
- Slangenarend
- Slechtvalk
- Smelleken
- Spaanse Keizerarend
- Sperwer
- Steenarend
- Steppenarend
- Steppenkiekendief
- Torenvalk
- Vale Gier
- Visarend
- Wespendief
- Zeearend
- Zwarte Wouw
- Spechten (Picidae)
- Spreeuwen (Sturnidae)
- Sprinkhaanzangers (Locustellidae)
-
Steltlopers (Recurvirostridae, Charadriidae, Scolopacidae)
- Bokje
- Bontbekplevier
- Bonte Strandloper
- Bosruiter
- Breedbekstrandloper
- Drieteenstrandloper
- Goudplevier
- Grauwe Franjepoot
- Griel
- Groenpootruiter
- Grutto
- Houtsnip
- Kanoetstrandloper
- Kaspische Plevier
- Kemphaan
- Kievit
- Kleine Plevier
- Kleine Strandloper
- Kluut
- Krombekstrandloper
- Morinelplevier
- Oeverloper
- Paarse Strandloper
- Poelruiter
- Poelsnip
- Regenwulp
- Rosse Franjepoot
- Rosse Grutto
- Scholekster
- Sporenkievit
- Steenloper
- Steltkluut
- Steppevorkstaartplevier
- Strandplevier
- Temmincks strandloper
- Terekruiter
- Tureluur
- Vorkstaartplevier
- Watersnip
- Witgat
- Wulp
- Zilverplevier
- Zwarte Ruiter
- Stormvogels
- Trappen
- Uilen (Strigidae)
-
Vliegenvangers (Muscicapidae)
- Atlasvliegenvanger
- Balkanvliegervanger
- Blauwborst
- Blauwstaart
- Bonte Tapuit
- Bonte Vliegenvanger
- Bruine Vliegenvanger
- Gekraagde Roodstaart
- Grauwe Vliegenvanger
- Isabeltapuit
- Kleine Vliegenvanger
- Nachtegaal
- Noordse Nachtegaal
- Paapje
- Roodborst
- Roodborsttapuit
- Rosse Waaierstaart
- Taigavliegenvanger
- Tapuit
- Westelijke Blonde Tapuit
- Withalsvliegenvanger
- Zwarte Roodstaart
- Zwarte Tapuit
- Waterspreeuwen (Cinclidae) en Pestvogels (Bombycillidae)
- Wielewalen
- Zandhoenders
- Zwaluwen (Hirundinidae)
- ZZ-Ingevoerde en ontsnapte vogelsoorten
- Zoogdieren (Mammalia)
Biotoop: Oorspronkelijk kwam de Tafeleend alleen bij de Oost – Europese steppemeren voor. In de afgelopen 100 jaar breidde hij echter zijn broedgebied langzaam naar het noorden en het westen uit. In Midden – Europa behoort hij in middels op sommige plaatsen tot de meest voorkomende eenden. Meest voorkomend in Steppemeren, poelen en meertjes in bosgebied.
Voorkomen: In Europa wijdverspreid in relatieve kleine aantallen, maar talrijke wintergast. In het oosten broedt hij bij zout – en bittermeren en langs ondiepe, plantenrijke zoetwaterplassen met een goed ontwikkelde rietzoom. In het westen vond hij broedmogelijkheden bij sommige kunstmatig aangelegde meren. Tafeleenden zijn trekvogels. De oostelijke populatie overwinteren in de Kaspische Zee, op Turkse steppemeren… De Midden-Europese overwinteren grotendeels in West en Zuid Europa. in België en Nederland vrij schaarse broedvogel – jaarvogel – doortrekker en wintergast in vrij groot tot groot aantal.
Broedtijd: April – augustus, grondnest – De eend bouwt haar nest enigszins als een Meerkoet, als een drijvend nest in de rietzoom of in de dichte oeverbegroeiing en wel zo dicht mogelijk bij het water, zodat ze bij onraad snel weg kan zwemmen of duiken, 7 tot 11 eieren.
Kenmerken: Lengte 42 – 49 cm, spanwijdte 72 – 82 cm, gewicht 900 – 1100 gram, leeftijd ouder dan 22 jaar.
Voedsel: Afhankelijk van het aanbod eten tafeleenden meer dierlijk of meer plantaardig voedsel. Een klein deel van het voedsel wordt aan de wateroppervlakte uitgezeefd, een ander deel door grondelen verworven, maar het belangrijkste gedeelte door duiken. Daarbij maakt de eend uitsluiten gebruik van zijn poten, slecht als hij moet vluchten worden ook de vleugels ingezet. Gewoonlijk duiken de Tafeleenden alleen in ondiep water, maar soms ook in meer dan 4 m diep water. Op de bodem plukken ze planten af, die ze onmiddellijk onder water verorberen. Ze gaan vooral van het invallen van de avondschemering tot middernacht op voedseljacht. Waar veel dierlijk voedsel te vinden is, zoals in lagunen, vormen micro – organismen het hoofdbestanddeel van het voedsel.