Biotoop: Moerassen met bomen, open water, strekdammen en pieren tot in stedelijke gebieden. Zowel op zoet als zout water.

Voorkomen: Wijdverspreide en algemene kustvogel in het westen en langs meren en rivieren op het continent. In België en Nederland vrij talrijke broedvogel – jaarvogel – gedeeltelijk wegtrekkend – doortrekker en wintergast in vrij groot aantal.

Broedtijd: April – augustus, kolonies in bomen, 3 tot 4 eieren.

Kenmerken: Lengte 77 – 94 cm, spanwijdte 121 – 149 cm, gewicht 1700 – 2500 gram, leeftijd ouder dan 27 jaar.

Voedsel: Vissen.