Biotoop: Broedt in hooggelegen moerassen, toendra en noordelijke rand. In de winter langs de kust.

Voorkomen: Broedt in het Noorden van Europa, Elders doortrekker, overwintert lokaal in Spanje en Portugal.

Broedtijd: Van mei tot half Juni, Nest op de grond, beide ouders broeden, 4 eieren.

Kenmerken: Lengte 37 – 45 cm, spanwijdte 79 – 88 cm, gewicht 270 -450 gram, Leeftijd 10 tot 15 jaar.

Voedsel: Schaaldieren, kreeftachtigen, wormen, insecten enz. en wat plantaardig voedsel.