Biotoop: Oevers van zoetwater, moerassen, riviermondingen en rietbedden om in te broeden.

Voorkomen: Zomergast in Oost – Europa, BelgiĆ«, Nederland en Spanje. in BelgiĆ« en Nederland vrij schaarse broedvogel – jaarvogel – wegtrekkend – doortrekker in klein aantal – wintergast in uiterst klein tot zeer klein aantal.

Broedtijd: April – augustus, nest in het riet op de grond, 3 – 5 eieren.

Kenmerken: Lengte 80 – 93 cm, spanwijdte 115 – 135 cm, gewicht 1130 – 1960 gram, leeftijd 19 jaar.

Voedsel: Waterinsecten, kleine vissen en andere waterdieren.