Biotoop: Weilanden, moerassen, wadden, kwelders en akkers. Broedt langs fjorden of in het binnenland in de toendrazone. Overwintert op weilanden, ook buitendijks.

Voorkomen: In België en Nederland vrij talrijke broedvogel – jaarvogel – wintergast in groot aantal.

Broedtijd: Mei – augustus, grondnest vaak op kliffen, 3 – 7 eieren.

Kenmerken: Lengte 58 – 70 cm, spanwijdte 120 – 142 cm, gewicht 1200 – 1800 gram, leeftijd 28 jaar.

Voedsel: Grassen, zeegras, zaden, katjes van dwergwilgen.