Biotoop: Moerassen met ondiep water, rivieroevers, sloten, riviermondingen en getijdengebieden.

Voorkomen: Zomergast in zuid Europa, noordelijk tot Frankrijk en Hongarije. In BelgiĆ« en Nederland uiterst schaarse tot zeer schaarse broedvogel – jaarvogel – gedeeltelijk wegtrekkend – doortrekker en wintergast in zeer klein aantal.

Broedtijd: April – juli, nest in kolonie in bomen of riet, 3 – 5 eieren.

Kenmerken: Lengte 55 – 65 cm, spanwijdte 88 – 106 cm, gewicht 350 – 550 gram, leeftijd 22 jaar

Voedsel: Vissen, insecten, weekdieren, kreeftachtigen en kikkers.