Biotoop: Natte Graslanden, ruim begroeide moerassen en langs de kust in de winter.

Voorkomen: Algemene zomergast in grote delen van Noord – en Oost Europa. Wintergast en doortrekker. In België en Nederland vrij schaarse broedvogel – jaarvogel – gedeeltelijk wegtrekkend – doortrekker en wintergast in groot aantal.

Broedtijd: April – juli, grondnest, 4 eieren.

Kenmerken: Lengte 48 – 57 cm, Spanwijdte 89 – 106 cm, gewicht 540 – 1360 gram, leeftijd 31 jaar.

Voedsel:  Kleine gewervelde en ongewervelde dieren