Biotoop: Moerassen met ondiep water en rijke oeverbegroeiing.

Voorkomen: Zeer lokaal voorkomende zomergast in Zuidoost Europa en is de enige Ibis in Europa. In België en Nederland jaarvogel – zeldzaam en uiterst schaarse broedvogel – wintergast in uiterst klein aantal.

Broedtijd: April – juni, vaak met andere reigers. Nestelt in lage bomen naast moeras. Heeft één legsel met meestal 3-4 eieren.

Kenmerken: Lengte 55 – 65 cm, spanwijdte 88 – 105 cm, gewicht 485 – 970 gram, leeftijd 26 jaar.

Voedsel: Bestaat voornamelijk uit insecten, zoals watertorren, libellen, vliegen, sprinkhanen en soms ook krabben, kreeftachtigen en kleine vissen.