Biotoop: De soort wordt voornamelijk aangetroffen in landbouwgebieden en de aangrenzende bosranden.

Voorkomen: De monniksparkiet, oorspronkelijk afkomstig uit Argentiniƫ en het zuiden van Braziliƫ, heeft zich als exoot succesvol weten te vestigen in zowel Europa als Noord-Amerika.

Broedtijd: Van April tot juli in de natuur, Broedt in grote gemeenschappelijke nesten en soms ook in Eksternesten, 5 – 12 eieren.

Kenmerken: Lengte 29 cm, spanwijdte 48 cm, gewicht 125 gram, leeftijd 8 jaar(niet ouder in natuur, in gevangenschap 20 tot 30 jaar).

Voedsel: In hun natuurlijke leefgebied bestaat het dieet van de monniksparkiet vooral uit bloemknoppen, jong blad, boombast, bessen en zaden. In de broedtijd vullen ze dit aan met rupsen en kleine insecten.