Biotoop: In onze streken is de Vink weliswaar gebonden aan bomen, maar niet strikt aan bossen. Hij vestigt zich overal daar waar ten minste enkele bomen voorkomen en waar de bodem voldoende open en toegankelijk is. Enkel milieus met lage, dichte struiken en jonge aanplantingen worden gemeden. In steden broedt hij in parken, begraafplaatsen, onbebouwde terreinen met enkele bomen, terrils, enz.

Voorkomen: In Europa talrijke en algemene standvogel en zomergast. In BelgiĆ« en Nederland zeer talrijke broedvogel – jaarvogel – gedeeltelijk wegtrekkend – doortrekker en wintergast in zeer groot tot uiterst groot aantal.

Broedtijd: April – juli, nest in bomen, 3 – 6 eieren.

Kenmerken: Lengte 14,5 cm, spanwijdte 24,5 – 28,5 cm, gewicht 20 – 40 gram, leeftijd 17 jaar.

Voedsel: Insecten en zaden.