Houtduif
- Biologie van de vogels in de natuur
- 1 – Vogels in het Dierenparadijs
- 2 – De evolutie van vogels: een blik op hun fossiele verleden
- 3 – Soortvorming en systematiek vormen belangrijke onderdelen binnen de biologie
- 4 – Vogelveren: wat, waar en waarom
- 5 – De kunst van vliegen, zo doen vogels dat
- 6 – Brandstof voor de vogelmotor
- 7 – Elk vogeltje zingt hoe het gebekt is
- 8 – Van snavel tot cloaca
- Dagvlinders, nachtvlinders en micro's (Lepidoptera)
- Dagvlinders (Papilionoidea)
- Blauwtjes, Kleine Pages en Vuurvlinders (lycaenidae)
- Adonisblauwtje
- Bleek blauwtje
- Boomblauwtje
- Bruin Blauwtje
- Bruine eikenpage
- Bruine vuurvlinder
- Donker pimpernelblauwtje
- Dwergblauwtje
- Eikenpage
- Gentiaanblauwtje
- Geraniumblauwtje
- Groentje
- Grote vuurvlinder
- Heideblauwtje
- Icarusblauwtje
- Iepenpage
- Klaverblauwtje
- Klein tijgerblauwtje
- Kleine Vuurvlinder
- Morgenrood
- Pimpernelblauwtje
- Pruimenpage
- Rode vuurvlinder
- Sleedoornpage
- Spaanse eikenpage
- Staartblauwtje
- Tijgerblauwtje
- Tijmblauwtje
- Vals heideblauwtje
- Veenbesblauwtje
- Dikkopjes (Hesperiidae)
- Aambeelddpikkeldikkopje
- Aardbeivlinder
- Bont dikkopje
- Bretons spikkeldikkopje
- Bruin dikkopje
- Dwergdikkopje
- Geelsprietdikkopje
- Groot Dikkopje
- Groot Kustdikkopje
- Groot spikkeldikkopje
- Kaasjeskruiddikkopje
- Kalkgrasdikkopje
- Kommavlinder
- Rood spikkeldikkopje
- Spiegeldikkopje
- Witgezoomd spikkeldikopje
- Zwartsprietdikkopje
- Grote Pages (Papilionidae)
- Vossen en zandoogjes (Nymphalida)
- Argusvlinder
- Atalanta
- Blauwe ijsvogelvlinder
- Bont Zandoogje (Aegeria)
- Bont Zandoogje (Tircis)
- Boserebia
- Bosparelmoervlinder
- Bosrandparelmoervlinder
- Boszandoog
- Bruin Zandoogje
- Dagpauwoog
- Dambordje
- Distelvlinder
- Duinparelmoervlinder
- Gehakkelde Aurelia
- Gestreepte Heivlinder
- Grote boswachter
- Grote ijsvogelvlinder
- Grote parelmoervlinder
- Grote vos
- Grote Weerschijnvlinder
- Heivlinder
- Hooibeestje
- Keizersmantel
- Kleine heivlinder
- Kleine IJsvogelvlinder
- Kleine Monarchvlinder
- Kleine parelmoervlinder
- Kleine vos
- Kleine Weerschijnvlinder
- Koevinkje
- Landkaartje
- Moerasparelmoervlinder
- Monarchvlinder
- Oostelijke vos
- Orange steppevlinder
- Oranje Zandoogje
- Paarse parelmoervlinder
- Pasja
- Purperstreepparelmoervlinder
- Rotsvlinder
- Rouwmantel
- Steppeparelmoervlinder
- Tweekleurig hooibeestje
- Tweekleurige parelmoervlinder
- Veenbesparelmoervlinder
- Veenhooibeestje
- Veldparelmoervlinder
- Voorjaarserebia
- Woudparelmoervlinder
- Zilver maan
- Zilverstreephooibesstje
- Zilvervlek
- Zomererebia
- Zuidelijk oranje zandoogje
- Witjes (Pieridae)
- Blauwtjes, Kleine Pages en Vuurvlinders (lycaenidae)
- Nachtvlinders en micro's (Heterocera)
- Dagvlinders (Papilionoidea)
- In de kijker
- Libellen (Odonata)
- Echte libellen (Anisoptera)
- Bronlibellen (Cordulegastridae)
- Glanslibellen (Corduliidae)
- Glazenmakers (Aeshnidae)
- Korenbouten (Libellulidae)
- Prachtlibellen
- Rombouten (Gomphidae)
- Juffers (Zygoptera)
- Echte libellen (Anisoptera)
- Sprinkhanen en Krekels (Orthoptera)
- Bidsprinkhanen (Mantidae)
- Kortsprieten (Caelifera)
- Doornsprinkhanen (Tetrigidae)
- Veldsprinkhanen (Acrididae)
- Blauwvleugelsprinkhaan
- Bruine Sprinkhaan
- Egyptische Treksprinkhaan
- Europese Treksprinkhaan
- Gewone neussprinkhaan
- Gouden Sprinkhaan
- Italiaanse Rosevleugel
- Kiezelsprinkhaan
- Krasser
- Kruissprinkhaan
- Kusttraansprinkhaan
- Marokkaanse kruissprinkhaan
- Moerassprinkhaan
- Pasteltraansprinkhaan
- Ratelaar
- Slank stipschild
- Slanke Groenvleugel
- Weidesprinkhaan
- Wekkertje
- Woestijnsprinkhaan
- Zompsprinkhaan
- Zwart Wekkertje
- Langsprieten (Ensifera)
- Vogels (Aves)
- Aalscholvers (Phalacrocoracidae)
- Alken
- Bijeneters (Meropidae) en Scharrelaars (Coraciidae)
- Boomklevers (Sittidae) en Boomkruipers (Certhiidae)
- Boszangers (Phylloscopidae)
- Duikers (Gaviidae) en Futen (Podicipedidae)
- Duiven en Tortels (Columbidae)
- Eenden, Ganzen en Zwanen (Anatidae)
- Bergeend
- Brandgans
- Brilduiker
- Casarca
- Dwerggans
- Eider
- Grauwe Gans
- Grote Canadese Gans
- Grote Zaagbek
- Harlekijneend
- IJseend
- Ijslandse Brilduiker
- Kleine Rietgans
- Kleine Zwaan
- Knobbelzwaan
- Kokardezaagbek
- Kolgans
- Koningseider
- Krakeend
- Krooneend
- Kuifeend
- Mandarijneend
- Marmereend
- Middelste Zaagbek
- Muskuseend
- Nijlgans
- Nonnetje
- Parkeend
- Parkgans
- Pijlstaart
- Rietgans
- Roodhalsgans
- Rotgans
- Slobeend
- Smient
- Sneeuwgans
- Stellers Eeider
- Tafeleend
- Topper
- Wilde Eend
- Wilde Zwaan
- Wintertaling
- Witkopeend
- Witoogeend
- Zomertaling
- Zwarte Zee-eend
- Gierzwaluwen (Apodidae)
- Goudhanen (Regulidae) en Winterkoningen (Troglodytidae)
- Grasmussen (Sylviidae)
- Heggenmussen (Prunellidae)
- Hoenders (Phasianidae)
- Hoppen (Upupidae) en ijsvogels (Alcedinidae)
- Klauwieren (Laniidae)
- Koekoeken (Cuculidae)
- Kraaien en Gaaien (Corvidae)
- Kraanvogels (Gruidae)
- Leeuweriken (Alaudidae)
- Lijsters (Turdidae)
- Meeuwen en Sterns (laridae)
- Audouins meeuw
- Dougalls Stern
- Drieteenmeeuw
- Dunbekmeeuw
- Dwergmeeuw
- Dwergstern
- Geelpootmeeuw
- Grote Burgemeester
- Grote Jager
- Grote Mantelmeeuw
- Grote Stern
- Ivoormeeuw
- Kleine Burgemeester
- Kleine Mantelmeeuw
- Kleinste Jager
- Kokmeeuw
- Lachstern
- Middelste Jager
- Noordse Stern
- Pontische Meeuw
- Reuzenstern
- Ross' Meeuw
- Stormmeeuw
- Visdief
- Vorkstaartmeeuw
- Witvleugelstern
- Witwangstern
- Zilvermeeuw
- Zwarte Stern
- Zwartkopmeeuw
- Mezen (Paridae)
- Mussen (Passeridae), Vinken (Fringillidae) en Gorzen (Emberizidae)
- Appelvink
- Blauwe Vink
- Bosgors
- Bruinkeelortolaan
- Cirlgors
- Citroenkanarie
- Dwerggors
- Europese Kanarie
- Frater
- Geelgors
- Goudvink
- Grauwe Gors
- Grijze Gors
- Groenling
- Grote Barmsijs
- Haakbek
- Huismus
- Ijsgors
- Kanarie
- Keep
- Kleine Barmsijs
- Kneu
- Kruisbek
- Ortolaan
- Putter
- Rietgors
- Ringmus
- Roodmus
- Rotsmus
- Schotse Kruisbek
- Sijs
- Sint-Helenafazantje
- Sneeuwgors
- Sneeuwvink
- Spaanse Mus
- Tijgervink
- Vink
- Wilgengors
- Witstuutbarmsijs
- Woestijnvink
- Zwartkopgors
- Nachtzwaluwen
- Pelikanen
- Piepers en Kwikstaarten (Motacillidae)
- Rallen, koeten en waterhoentjes (Rallidae)
- Reigers (Ardeidae), Ooievaars (Ciconiidae) en Ibissen (Threskiornithidae)
- Rietzangers (Acrocephalidae)
- Roofvogels (Accipitridae) en Valken) (Falconidae)
- Aasgier
- Arendbuizerd
- Balkansperwer
- Bastaardarend
- Blauwe Kiekendief
- Boomvalk
- Bruine Kiekendief
- Buizerd
- Dwergarend
- Eleonora's Valk
- Giervalk
- Grauwe Kiekendief
- Grijze Wouw
- Havik
- HavikArend
- Keizerarend
- Kleine Torenvalk
- Lammergier
- Lannervalk
- Monniksgier
- Rode Wouw
- Roodpootvalk
- Ruigpootbuizerd
- Sakervalk
- Schreeuwarend
- Slangenarend
- Slechtvalk
- Smelleken
- Spaanse Keizerarend
- Sperwer
- Steenarend
- Steppenarend
- Steppenkiekendief
- Torenvalk
- Vale Gier
- Visarend
- Wespendief
- Zeearend
- Zwarte Wouw
- Spechten (Picidae)
- Spreeuwen (Sturnidae)
- Sprinkhaanzangers (Locustellidae)
- Steltlopers (Recurvirostridae, Charadriidae, Scolopacidae)
- Bokje
- Bontbekplevier
- Bonte Strandloper
- Bosruiter
- Breedbekstrandloper
- Drieteenstrandloper
- Goudplevier
- Grauwe Franjepoot
- Griel
- Groenpootruiter
- Grutto
- Houtsnip
- Kanoetstrandloper
- Kaspische Plevier
- Kemphaan
- Kievit
- Kleine Plevier
- Kleine Strandloper
- Kluut
- Krombekstrandloper
- Morinelplevier
- Oeverloper
- Paarse Strandloper
- Poelruiter
- Poelsnip
- Regenwulp
- Rosse Franjepoot
- Rosse Grutto
- Scholekster
- Sporenkievit
- Steenloper
- Steltkluut
- Steppevorkstaartplevier
- Strandplevier
- Temmincks strandloper
- Terekruiter
- Tureluur
- Vorkstaartplevier
- Watersnip
- Witgat
- Wulp
- Zilverplevier
- Zwarte Ruiter
- Stormvogels
- Trappen
- Uilen (Strigidae)
- Vliegenvangers (Muscicapidae)
- Atlasvliegenvanger
- Balkanvliegervanger
- Blauwborst
- Blauwstaart
- Bonte Tapuit
- Bonte Vliegenvanger
- Bruine Vliegenvanger
- Gekraagde Roodstaart
- Grauwe Vliegenvanger
- Isabeltapuit
- Kleine Vliegenvanger
- Nachtegaal
- Noordse Nachtegaal
- Paapje
- Roodborst
- Roodborsttapuit
- Rosse Waaierstaart
- Taigavliegenvanger
- Tapuit
- Westelijke Blonde Tapuit
- Withalsvliegenvanger
- Zwarte Roodstaart
- Zwarte Tapuit
- Waterspreeuwen (Cinclidae) en Pestvogels (Bombycillidae)
- Wielewalen
- Zandhoenders
- Zwaluwen (Hirundinidae)
- ZZ-Ingevoerde en ontsnapte vogelsoorten
- Zoogdieren (Mammalia)
Biotoop: De Houtduif komt vooral voor in streken met een afwisseling tussen bebouwde en kleine tot middelgrote beboste stukken. Ze is duidelijk minder talrijk binnen grote bosmassieven, vooral in naaldbossen. Graag vestigt ze zich echter aan randen ervan en ze verkiest loofbossen met afwisselende samenstelling en aldus rijk aan voedsel. Sinds enkele decenia koloniseert de soort ook parken en boompartijen in onze steden. Het nest wordt gewoonlijk in een boom gebouwd die zowel geïsoleerd als midden in een bos kan staan. Bij gebrek aan bomen kan het echter ook in een dichte struik geplaatst worden. Winters vaak in grote groepen op akkers.
Voorkomen: Wijdverspreid, vaak talrijk, standvogel in het westen en zomergast in noorden en oosten van Europa. In België en Nederland zeer talrijke broedvogel – jaarvogel – doortrekker en wintergast in zeer groot tot uiterst groot aantal.
Broedtijd: Maart – oktober, nest in bomen, 2 eieren.
Kenmerken: Lengte 38 -43 cm, spanwijdte 75 – 80 cm, gewicht 280 – 580 gram, leeftijd 16 jaar.
Voedsel: De Houtduif voedt zich voornamelijk met granen en vruchten. In de bebouwde en weidestreken worden vooral bladeren van kruidachtige planten gegeten(klaver, kamille, boterbloemen, paardebloem en vogelmuur) maar ook zaden van graangewassen, erwten, kersen, enz. Verder staan ook eikels en beukenootjes, blaadjes van es, bloemknoppen van populieren en beuken, knolletjes van speenkruid, enz op het menu. Het is dan ook duidelijk dat de soort zich overal, zowel op platteland als in de stad, thuisvoelt.