Biotoop: Bosranden, boom – en olijfgaarden, heide met verspreide bomen, vooral dennen.

Voorkomen: Plaatselijke algemene standvogel in Spanje en Portugal, die verder alleen in China voorkomt.

Broedtijd: Eind maart tot in juni, vooral april. Eén broedsel per jaar, meestal 5 – 7 eieren. Eksters zijn meestal monogaam en trouw voor het leven.

Kenmerken: Lengte 34 – 36 cm, spanwijdte 45 – 50 cm, gewicht 65 – 75 gram, leeftijd 10 jaar.

Voedsel: Insecten, larven, vruchten en noten.