Biotoop: De Gaai heeft een duidelijke voorkeur voor eikenbestanden. Toch komt hij algemeen voor in alle bostypes(vooral aan randen), ook in parken, in tuinen met bomen en boomgaarden.

Voorkomen: Wijdverspreide bosvogel, die echter ontbreekt in bergen van Schotland en Scandinavië. In Nederland en België talrijke broedvogel – jaarvogel – doortrekker en wintergast in groot tot zeer groot aantal.

Broedtijd: April – augustus, nest in bomen, 4 – 6 eieren.

Kenmerken: Lengte 32 – 35 cm, spanwijdte 52 – 58 cm, gewicht 140 – 210 gram, leeftijd 17 jaar.

Voedsel: Zaden, vruchten, eieren en jonge vogels.