Biotoop: In ondiep water, zoals sloten, vaarten, meren en rivieren en soms in stadsparken.

Voorkomen: Wordt overal in Europa aangetroffen. In België en Nederland vrij talrijke broedvogel – jaarvogel – wintergast in vrij groot aantal.

Broedtijd: Maart – september, grondnest bij het water, 5 – 8 eieren.

Kenmerken: Lengte 140 – 160 cm, spanwijdte 208 – 240 cm, gewicht 7000 – 13000 gram, leeftijd 28 jaar.

Voedsel: Water en moerasplanten, ook grassen en zeegrassen.