Biotoop: Broedt in kolonies in uitgestrekte, ondiepe moerassige meren met rietvelden. Nestelt in het riet.

Voorkomen: In Europa wijdverspreide zomergast. In BelgiĆ« en Nederland een schaarse broedvogel – wegtrekkend + wintergast in uiterst klein aantal.

Broedtijd: Mei – augustus, kolonies in het riet, 4 – 5 eieren.

Kenmerken: Lengte 70 – 90 cm, spanwijdte 120 – 138 cm, gewicht 525 – 1220 gram, leeftijd 25 jaar.

Voedsel: Vissen, kleine water – en landdiertjes.