Biotoop: Boerenland, moerassen, enz.

Voorkomen: Dwaalgast uit Noord – Amerika (Canada, Alaska, Groenland) en Noordoost – Siberië. In België en Nederland reeds gespot als dwaalgast.Vaak ontsnapt bij watervogelhouders.

Broedtijd: Eind mei – begin juni. Nestelen in kolonies, 3 – 8 eieren;

Kenmerken: Lengte 65 – 75 cm, spanwijdte 133 – 156 cm, gewicht 2000 – 2300 gram, leeftijd 10 – 15 jaar.

Voedsel: De sneeuwgans is een herbivoor die zich voornamelijk voedt met plantaardig materiaal zoals grassen, zeggen, scheuten, wortels en knollen.