Biotoop: Open terrein met bomen, kleinschalig cultuurland, uiterwaarden, boomgaarden, duinen, halfwoestijnen enz. Gewoonlijk in de buurt van menselijke bewoning.

Voorkomen: Standvogel in gematigd Europa. In België en Nederland vrij talrijke broedvogel – jaarvogel – wintergast in vrij groot aantal.

Broedtijd: April – augustus, holtebroeder – Steenuilen vormen paren voor het leven en blijven ook hun hele leven in hun territorium, ook houden ze jarenlang aan dezelfde broedplaats vast, ook accepteren ze nestkasten, enkel het wijfje broedt, 3 – 5 eieren.

Kenmerken: Lengte 21 – 23 cm, spanwijdte 54 – 58 cm, gewicht 180 – 200 gram, leeftijd 16 jaar.

Voedsel: In de zomer hoofdzakelijk insecten, daarnaast ook muizen en vogels. Overdag worden uitsluitend insecten gevangen, maar bij duisternis bestaat de prooi uit nachtblinde leeuweriken of nachtelijke actieve muizen. Muizen worden door de Steenuil  in één geheel doorgeslikt. Het is een strijdlustige vogel, die zelfs ratten en wezels aanvalt. Tegen een kat kan hij zijn nest verdedigen, maar niet tegen een marter, die het wijfje op de eieren doodt.