Bever
-
Biologie van de vogels in de natuur
- 1 – Vogels in het Dierenparadijs
- 2 – De evolutie van vogels: een blik op hun fossiele verleden
- 3 – Soortvorming en systematiek vormen belangrijke onderdelen binnen de biologie
- 4 – Vogelveren: wat, waar en waarom
- 5 – De kunst van vliegen, zo doen vogels dat
- 6 – Brandstof voor de vogelmotor
- 7 – Elk vogeltje zingt hoe het gebekt is
- 8 – Van snavel tot cloaca
-
Dagvlinders, nachtvlinders en micro's (Lepidoptera)
-
Dagvlinders (Papilionoidea)
-
Blauwtjes, Kleine Pages en Vuurvlinders (lycaenidae)
- Adonisblauwtje
- Bleek blauwtje
- Boomblauwtje
- Bruin Blauwtje
- Bruine eikenpage
- Bruine vuurvlinder
- Donker pimpernelblauwtje
- Dwergblauwtje
- Eikenpage
- Gentiaanblauwtje
- Geraniumblauwtje
- Groentje
- Grote vuurvlinder
- Heideblauwtje
- Icarusblauwtje
- Iepenpage
- Klaverblauwtje
- Klein tijgerblauwtje
- Kleine Vuurvlinder
- Morgenrood
- Pimpernelblauwtje
- Pruimenpage
- Rode vuurvlinder
- Sleedoornpage
- Spaanse eikenpage
- Staartblauwtje
- Tijgerblauwtje
- Tijmblauwtje
- Vals heideblauwtje
- Veenbesblauwtje
-
Dikkopjes (Hesperiidae)
- Aambeelddpikkeldikkopje
- Aardbeivlinder
- Bont dikkopje
- Bretons spikkeldikkopje
- Bruin dikkopje
- Dwergdikkopje
- Geelsprietdikkopje
- Groot Dikkopje
- Groot Kustdikkopje
- Groot spikkeldikkopje
- Kaasjeskruiddikkopje
- Kalkgrasdikkopje
- Kommavlinder
- Rood spikkeldikkopje
- Spiegeldikkopje
- Witgezoomd spikkeldikopje
- Zwartsprietdikkopje
- Grote Pages (Papilionidae)
-
Vossen en zandoogjes (Nymphalida)
- Argusvlinder
- Atalanta
- Blauwe ijsvogelvlinder
- Bont Zandoogje (Aegeria)
- Bont Zandoogje (Tircis)
- Boserebia
- Bosparelmoervlinder
- Bosrandparelmoervlinder
- Boszandoog
- Bruin Zandoogje
- Dagpauwoog
- Dambordje
- Distelvlinder
- Duinparelmoervlinder
- Gehakkelde Aurelia
- Gestreepte Heivlinder
- Grote boswachter
- Grote ijsvogelvlinder
- Grote parelmoervlinder
- Grote vos
- Grote Weerschijnvlinder
- Heivlinder
- Hooibeestje
- Keizersmantel
- Kleine heivlinder
- Kleine IJsvogelvlinder
- Kleine Monarchvlinder
- Kleine parelmoervlinder
- Kleine vos
- Kleine Weerschijnvlinder
- Koevinkje
- Landkaartje
- Moerasparelmoervlinder
- Monarchvlinder
- Oostelijke vos
- Orange steppevlinder
- Oranje Zandoogje
- Paarse parelmoervlinder
- Pasja
- Purperstreepparelmoervlinder
- Rotsvlinder
- Rouwmantel
- Steppeparelmoervlinder
- Tweekleurig hooibeestje
- Tweekleurige parelmoervlinder
- Veenbesparelmoervlinder
- Veenhooibeestje
- Veldparelmoervlinder
- Voorjaarserebia
- Woudparelmoervlinder
- Zilver maan
- Zilverstreephooibesstje
- Zilvervlek
- Zomererebia
- Zuidelijk oranje zandoogje
- Witjes (Pieridae)
-
Blauwtjes, Kleine Pages en Vuurvlinders (lycaenidae)
- Nachtvlinders en micro's (Heterocera)
-
Dagvlinders (Papilionoidea)
- In de kijker
-
Libellen (Odonata)
-
Echte libellen (Anisoptera)
- Bronlibellen (Cordulegastridae)
- Glanslibellen (Corduliidae)
- Glazenmakers (Aeshnidae)
- Korenbouten (Libellulidae)
- Prachtlibellen
- Rombouten (Gomphidae)
- Juffers (Zygoptera)
-
Echte libellen (Anisoptera)
-
Sprinkhanen en Krekels (Orthoptera)
- Bidsprinkhanen (Mantidae)
-
Kortsprieten (Caelifera)
- Doornsprinkhanen (Tetrigidae)
-
Veldsprinkhanen (Acrididae)
- Blauwvleugelsprinkhaan
- Bruine Sprinkhaan
- Egyptische Treksprinkhaan
- Europese Treksprinkhaan
- Gewone neussprinkhaan
- Gouden Sprinkhaan
- Italiaanse Rosevleugel
- Kiezelsprinkhaan
- Krasser
- Kruissprinkhaan
- Kusttraansprinkhaan
- Marokkaanse kruissprinkhaan
- Moerassprinkhaan
- Pasteltraansprinkhaan
- Ratelaar
- Slank stipschild
- Slanke Groenvleugel
- Weidesprinkhaan
- Wekkertje
- Woestijnsprinkhaan
- Zompsprinkhaan
- Zwart Wekkertje
- Langsprieten (Ensifera)
-
Vogels (Aves)
- Aalscholvers (Phalacrocoracidae)
- Alken
- Bijeneters (Meropidae) en Scharrelaars (Coraciidae)
- Boomklevers (Sittidae) en Boomkruipers (Certhiidae)
- Boszangers (Phylloscopidae)
- Duikers (Gaviidae) en Futen (Podicipedidae)
- Duiven en Tortels (Columbidae)
-
Eenden, Ganzen en Zwanen (Anatidae)
- Bergeend
- Brandgans
- Brilduiker
- Casarca
- Dwerggans
- Eider
- Grauwe Gans
- Grote Canadese Gans
- Grote Zaagbek
- Harlekijneend
- IJseend
- Ijslandse Brilduiker
- Kleine Rietgans
- Kleine Zwaan
- Knobbelzwaan
- Kokardezaagbek
- Kolgans
- Koningseider
- Krakeend
- Krooneend
- Kuifeend
- Mandarijneend
- Marmereend
- Middelste Zaagbek
- Muskuseend
- Nijlgans
- Nonnetje
- Parkeend
- Parkgans
- Pijlstaart
- Rietgans
- Roodhalsgans
- Rotgans
- Slobeend
- Smient
- Sneeuwgans
- Stellers Eeider
- Tafeleend
- Topper
- Wilde Eend
- Wilde Zwaan
- Wintertaling
- Witkopeend
- Witoogeend
- Zomertaling
- Zwarte Zee-eend
- Gierzwaluwen (Apodidae)
- Goudhanen (Regulidae) en Winterkoningen (Troglodytidae)
- Grasmussen (Sylviidae)
- Heggenmussen (Prunellidae)
- Hoenders (Phasianidae)
- Hoppen (Upupidae) en ijsvogels (Alcedinidae)
- Klauwieren (Laniidae)
- Koekoeken (Cuculidae)
- Kraaien en Gaaien (Corvidae)
- Kraanvogels (Gruidae)
- Leeuweriken (Alaudidae)
- Lijsters (Turdidae)
-
Meeuwen en Sterns (laridae)
- Audouins meeuw
- Dougalls Stern
- Drieteenmeeuw
- Dunbekmeeuw
- Dwergmeeuw
- Dwergstern
- Geelpootmeeuw
- Grote Burgemeester
- Grote Jager
- Grote Mantelmeeuw
- Grote Stern
- Ivoormeeuw
- Kleine Burgemeester
- Kleine Mantelmeeuw
- Kleinste Jager
- Kokmeeuw
- Lachstern
- Middelste Jager
- Noordse Stern
- Pontische Meeuw
- Reuzenstern
- Ross' Meeuw
- Stormmeeuw
- Visdief
- Vorkstaartmeeuw
- Witvleugelstern
- Witwangstern
- Zilvermeeuw
- Zwarte Stern
- Zwartkopmeeuw
- Mezen (Paridae)
-
Mussen (Passeridae), Vinken (Fringillidae) en Gorzen (Emberizidae)
- Appelvink
- Blauwe Vink
- Bosgors
- Bruinkeelortolaan
- Cirlgors
- Citroenkanarie
- Dwerggors
- Europese Kanarie
- Frater
- Geelgors
- Goudvink
- Grauwe Gors
- Grijze Gors
- Groenling
- Grote Barmsijs
- Haakbek
- Huismus
- Ijsgors
- Kanarie
- Keep
- Kleine Barmsijs
- Kneu
- Kruisbek
- Ortolaan
- Putter
- Rietgors
- Ringmus
- Roodmus
- Rotsmus
- Schotse Kruisbek
- Sijs
- Sint-Helenafazantje
- Sneeuwgors
- Sneeuwvink
- Spaanse Mus
- Tijgervink
- Vink
- Wilgengors
- Witstuutbarmsijs
- Woestijnvink
- Zwartkopgors
- Nachtzwaluwen
- Pelikanen
- Piepers en Kwikstaarten (Motacillidae)
- Rallen, koeten en waterhoentjes (Rallidae)
- Reigers (Ardeidae), Ooievaars (Ciconiidae) en Ibissen (Threskiornithidae)
- Rietzangers (Acrocephalidae)
-
Roofvogels (Accipitridae) en Valken) (Falconidae)
- Aasgier
- Arendbuizerd
- Balkansperwer
- Bastaardarend
- Blauwe Kiekendief
- Boomvalk
- Bruine Kiekendief
- Buizerd
- Dwergarend
- Eleonora's Valk
- Giervalk
- Grauwe Kiekendief
- Grijze Wouw
- Havik
- HavikArend
- Keizerarend
- Kleine Torenvalk
- Lammergier
- Lannervalk
- Monniksgier
- Rode Wouw
- Roodpootvalk
- Ruigpootbuizerd
- Sakervalk
- Schreeuwarend
- Slangenarend
- Slechtvalk
- Smelleken
- Spaanse Keizerarend
- Sperwer
- Steenarend
- Steppenarend
- Steppenkiekendief
- Torenvalk
- Vale Gier
- Visarend
- Wespendief
- Zeearend
- Zwarte Wouw
- Spechten (Picidae)
- Spreeuwen (Sturnidae)
- Sprinkhaanzangers (Locustellidae)
-
Steltlopers (Recurvirostridae, Charadriidae, Scolopacidae)
- Bokje
- Bontbekplevier
- Bonte Strandloper
- Bosruiter
- Breedbekstrandloper
- Drieteenstrandloper
- Goudplevier
- Grauwe Franjepoot
- Griel
- Groenpootruiter
- Grutto
- Houtsnip
- Kanoetstrandloper
- Kaspische Plevier
- Kemphaan
- Kievit
- Kleine Plevier
- Kleine Strandloper
- Kluut
- Krombekstrandloper
- Morinelplevier
- Oeverloper
- Paarse Strandloper
- Poelruiter
- Poelsnip
- Regenwulp
- Rosse Franjepoot
- Rosse Grutto
- Scholekster
- Sporenkievit
- Steenloper
- Steltkluut
- Steppevorkstaartplevier
- Strandplevier
- Temmincks strandloper
- Terekruiter
- Tureluur
- Vorkstaartplevier
- Watersnip
- Witgat
- Wulp
- Zilverplevier
- Zwarte Ruiter
- Stormvogels
- Trappen
- Uilen (Strigidae)
-
Vliegenvangers (Muscicapidae)
- Atlasvliegenvanger
- Balkanvliegervanger
- Blauwborst
- Blauwstaart
- Bonte Tapuit
- Bonte Vliegenvanger
- Bruine Vliegenvanger
- Gekraagde Roodstaart
- Grauwe Vliegenvanger
- Isabeltapuit
- Kleine Vliegenvanger
- Nachtegaal
- Noordse Nachtegaal
- Paapje
- Roodborst
- Roodborsttapuit
- Rosse Waaierstaart
- Taigavliegenvanger
- Tapuit
- Westelijke Blonde Tapuit
- Withalsvliegenvanger
- Zwarte Roodstaart
- Zwarte Tapuit
- Waterspreeuwen (Cinclidae) en Pestvogels (Bombycillidae)
- Wielewalen
- Zandhoenders
- Zwaluwen (Hirundinidae)
- ZZ-Ingevoerde en ontsnapte vogelsoorten
- Zoogdieren (Mammalia)
Biotoop: Bevers komen voor in het overgangsgebied tussen land en water zoals moerassen, beken, rivieren en meren. De bever heeft een voorkeur voor rivieren en meren omzoomd door (broek)bossen met bomen als wilg en populier. De aanwezigheid van bossen op de oevers is een vereiste, maar ze gebruiken ook oevers zonder bos.
Voorkomen: In Europa komen tegenwoordig op verschillende plaatsen bevers voor, maar enkel in het stroomgebied van de Elbe in Duitsland, in Zuid-Noorwegen, langs de Rhône in Zuid-Frankrijk, langs de Dnjepr in Wit-Rusland en langs de Don in Europees Rusland hebben oorspronkelijke populaties van bevers zich in stand kunnen houden. Vanuit die vijf kleine populaties zijn verschillende herintroducties uitgevoerd en inmiddels komen in de meeste Europese landen weer bevers voor.
Paartijd: Bevers paren van december tot maart. De jongen worden na ongeveer 105 dagen geboren, blijven vier tot zes weken in de burcht en worden drie maanden gezoogd.Zij zijn territoriaal, de jongen mogen tot de leeftijd van twee jaar bij de ouders blijven, daarna moeten ze hun eigen territorium zoeken.
Kenmerken: De bever is het grootste knaagdier van Europa. Hij heeft korte poten met 5 tenen en aan zijn achterpoten zitten zwemvliezen. De vacht is grijs tot donkerbruin en bestaat uit haren die zo dicht op elkaar zitten dat er geen water tot op de huid kan doordringen. De oren zijn klein. De staart is horizontaal afgeplat en ‘geschubd’. Zeer kenmerkend zijn de grote voortanden, bedekt met een harde laag oranje glazuur, waarmee bevers in staat zijn vrijwel alle houtige gewassen door te knagen.
Lengte kop-romp: 70-100 cm, lengte staart: 25-37 cm (breed: 12-16,5 cm)
gewicht: 15-35 kg. De gemiddelde levensduur is 8-12 jaar, met een maximum van 35 jaar.
Voedsel: Op het menu van de bever staan bladeren, twijgen en bast van bomen (wilg en populier zijn favoriet) en wortelstokken. Ze eten zelden naaldhout. In de zomer eten ze veel kruidachtige water- en landplanten.