Biotoop: Het Baardmannetje komt voor in uitgestrekte, dichte rietvelden met oude rietstengels. Eventueel mogen ook andere planten in deze rietvelden voorkomen.

Voorkomen: In Europa zeer plaatselijke standvogel in rietbedden die in alle seizoenen in groepen leeft. In BelgiĆ« en Nederland vrij schaarse broedvogel – jaarvogel – wintergast in vrij klein aantal.

Broedtijd: April – augustus, nest laag in dichte vegetatie, 4 – 6 eieren.

Kenmerken: Lengte 14 – 16 cm, spanwijdte 16 – 18 cm, gewicht 12,5 – 19 gram, leeftijd 6 jaar.

Voedsel: Insecten, slakjes, in de winter vooral zaden, vooral van riet en lisdodde.