Biotoop: Steden, dorpen, kliffen, industriegebieden, Havencomplexen. Kan tijdens trek overal opduiken. Overwintert soms in steden.

Voorkomen: Wijdverspreid in de zomer, Overwintert in zuid – Europa. In BelgiĆ« en Nederland vrij talrijke broedvogel – Jaarvogel – wegtrekkend – doortrekker in klein aantal – wintergast in uiterst klein tot zeer klein aantal.

Broedtijd: April – augustus, nest in nissen, 4 – 6 eieren.

Kenmerken: Lengte 13 – 14,5 cm, spanwijdte 23 – 26 cm, gewicht 12 -22 gram, leeftijd 10 jaar.

Voedsel: kleine diertjes en bessen.