Biotoop: Vooral op zandige terreinen zoals duingebieden, randzones van stuifzand en droge heiden; maar ook op spoorwegen, steenkoolbergen en rivierstranden.

Voorkomen: Verspreid over bijna geheel Europa, het verspreidingsgebied strekt zich uit van Marokko en Portugal tot in Mongolië. De noordgrens zit in Letland en eerhoogte van Moskou. In België en Nederland vrij algemeen in kustduinen.

Activiteit: Juni tot november.

Kenmerken: lengte ♂︎ 13 – 23 mm, lengte ♀︎ 20 – 29 mm

Voedsel: Voornamelijk grassen en kruiden (zoals zandblauwtje).