Biotoop: Allerlei grazige plaatsen zoals op droge graslanden, in wegbermen, bosranden en op heidegebieden.

Voorkomen: Door geheel Europa, inclusief Britse eilanden, in België, Nederland en de meeste Mediterrane eilanden. Ontbreekt op de Canarische Eilanden, Azoren, Madeira, Orkney eilanden, Shetland eilanden en Kreta.

Vliegtijd: Meerdere generaties. April tot september.

Kenmerken: Spanwijdte 28 -35mm.

Levensloop: Waardplanten van de Grassenfamilie Poaceae, zoals Veldbeemdgras (Poa pratensis) en Genaald schapengras (Festuca ovina). Het vrouwtje kleeft de eitjes één voor één aan de meestal dorre grasbladeren of stengels, slechts bij uitzondering op groene bladeren. De rupsen ontwikkelen zich nog al verschillend. Een aantal groeit erg snel, verpopt zich en enkele weken nadat ze uit het ei gekomen zijn vormen ze de vlinders van de volgende generatie. Andere rupsen stoppen met eten en overwinteren als halfvolgroeide rups, net als de nakomelingen van de tweede generatie. De verpopping vindt plaats vlak bij de grond aan een plant. Volwassen vlinders voeden zich met nectar die ze uit bloemen van diverse kruidachtige planten zuigen. Ze zijn niet erg kieskeurig en bezoeken zoals distels, knoopkruid, Jacobskruiskruid, braam en paardenbloemen.