Peregrine Falcon
- Birds (Aves)
- Accentors (Prunellidae)
- Bee-eaters (Meropidae) and Rollers (Coraciidae)
- Birds of prey (Accipitridae) and Falcons (Falconidae)
- Cormorants (Phalacrocoracidae)
- Cranes (Gruidae)
- Crows and jays (Corvidae)
- Cuckoos (Cuculidae)
- Dippers (Cinclidae) and Waxwings (Bombycillidae)
- Ducks, Geese and Swans (Anatidae)
- Barnacle Goose
- Common Goldeneye
- Common Merganser
- Common Pochard
- Common Shelduck
- Domestic Duck
- Domestic Goose
- Egyptian Goose
- Eurasian Teal
- Eurasian Wigeon
- Ferruginous Duck
- Gadwall
- Garganey
- Greater Canada Goose
- Greater White-fronted
- Greylag Goose
- Hooded Merganser
- Lesser White-fronted
- Long-tailed Duck
- Mallard
- Mandarin Duck
- Muscovy Duck
- Mute Swan
- Northern Pintail
- Northern Shoveler
- Red-breasted Goose
- Ruddy Shelduck
- Snow Goose
- Tufted Duck
- Tundra Swan
- Flycatchers (Muscicapidae)
- Goldcrests (Regulidae) and Wrens (Troglodytidae)
- Grasshopper Warblers (Locustellidae)
- Gulls, Terns and Skimmers (laridae)
- Herons (Ardeidae), Storks (Ciconiidae) and Ibises (Threskiornithidae)
- Hoopoes (Upupidae) and Kingfishers (Alcedinidae)
- Larks (Alaudidae)
- Leaf warblers (Phylloscopidae)
- Loons (Gaviidae) and Grebes (Podicipedidae)
- Nuthatches (Sittidae) and Treecreepers (Certhiidae)
- Owls (Strigidae)
- Pheasants and allies (Phasianidae)
- Pigeons and Doves (Columbidae)
- Rails, crakes, and coots (Rallidae)
- Reed warblers (Acrocephalidae)
- Shrikes (Laniidae)
- Sparrows (Passeridae), Finches (Fringillidae) and Buntings (Emberizidae)
- Atlantic Canary
- Brambling
- Bullfinch
- Cirl Bunting
- Common Chaffinch
- Common Linnet
- Common Redpoll
- Common Waxbill
- Corn Bunting
- European Goldfinch
- European Greenfinch
- European Serin
- Hawfinch
- House Sparrow
- Lesser Redpoll
- Red Crossbill
- Reed Bunting
- Rock Sparrow
- Siskin
- Snow Bunting
- Spanish Sparrow
- Tenerife Blue Chaffinch
- Yellowhammer
- Starlings (Sturnidae)
- Stilts (Recurvirostridae, Charadriidae, Scolopacidae)
- Black tailed Godwit
- Black-winged Stilt
- Common Greenshank
- Common Redshank
- Common Sandpiper
- Common Snipe
- Curlew Sandpiper
- Dunlin
- Eurasian Curlew
- Eurasian Oystercatcher
- Eurasian Whimbrel
- Grand Gravelot
- Green Sandpiper
- Grey Plover
- Kentish Plover
- Lapwing
- Little Ringed Plover
- Pied Avocet
- Ruddy Turnstone
- Ruff
- Sanderling
- Spotted Redshank
- Swallows and martins (Hirundinidae)
- Swifts (Apodidae)
- Sylviid Warblers (Sylviidae)
- Thrushes (Turdidae)
- Tits and chickadees (Paridae)
- Wagtails and pipits (Motacillidae)
- Woodpeckers (Picidae)
- ZZ-Imported and escaped bird species
- Butterflies and moths (Lepidoptera)
- Butterflies (Papilionoidea)
- Brush-footed(four-footed) butterflies (Nymphalidae)
- Comma Butterfly
- False Heath Fritillary
- Hedge Brown Gatekeeper
- High Brown Fritillary
- Large Tortoiseshell
- Large Wall Brown
- Lesser Purple Emperor
- Map Butterfly
- Marbled White
- Meadow Brown
- Painted Lady
- Peacock Butterfly
- Pearly Heath
- Plain Tiger
- Purple Emperor
- Queen of Spain Fritillary
- Red Admiral
- Ringlet
- Silver washed Fritillary
- Small Heath
- Small Tortoiseshell
- Southern Gatekeeper
- Speckled Wood (Aegeria)
- Speckled Wood (Tircis)
- Striped Grayling
- Two tailed Pasha
- Wall Brown
- White Admiral
- Gossamer-Winged Butterflies (Lycaenidae)
- Skippers (Hesperiidae)
- Swallowtails (Papilionidae)
- Yellows and Whites (Pieridae)
- Brush-footed(four-footed) butterflies (Nymphalidae)
- Moths (Heterocera)
- Butterflies (Papilionoidea)
- Dragonflies (Odonata)
- Damselflies (Zygoptera)
- True Dragonflies (Anisoptera)
- Grasshoppers, Crickets, and Locusts (Orthoptera)
- Grasshoppers, Locusts, and Allies (Caelifera)
- Grasshoppers (Acrididae)
- Blue Band-winged Grasshopper
- Blue-winged Sand Grasshopper
- Bow-winged Grasshopper
- Common Cylindric Grashopper
- Common Field Grasshopper
- Common Green
- Desert Locust
- Egyptian Bird Grasshopper
- Handsome Cross Grasshopper
- Italian locust
- Lamenting grasshopper
- Large Gold Grasshopper
- Large Marsh Grasshopper
- Meadow Grasshopper
- Mediterranean Splendid Grasshopper
- Migratory Locust
- Moroccan Cross-backed Grasshopper
- Slender Burrowing Grasshopper
- Slender Green-winged Grasshopper
- Steppe Grasshopper
- Water-Meadow Grasshopper
- Woodland Grasshopper
- Groundhoppers (Tetrigidae)
- Grasshoppers (Acrididae)
- Katydids, Crickets, and Allies (Ensifera)
- Praying Mantises (Mantidae)
- Grasshoppers, Locusts, and Allies (Caelifera)
- in the spotlight
- Mammels (Mammalia)
- The biology of birds in the wild
- 1 – Birds in Animal Paradise
- 2 – The evolution of birds: a look at their fosil past
- 3 – Specification and systematics are important components of biology:
- 4 – Bird feathers: what, where and why
- 5 – The art of flying, how birds do it
- 6 – Fuel for the bird engine
- 7 – Every bird sings as it is beaked
- 8 – From beak to cloaca
Habitat: The peregrine falcon strikes its prey in mid-air and is therefore not tied to any particular habitat. It is found on all continents, but avoids extensive woodlands and featureless plains. It prefers areas with a rich bird life, such as river valleys in the steppes and the vicinity of bird colonies. It also breeds high up in church towers in cities with large populations of feral pigeons.
Appearance: A rare but increasing resident or summer or winter visitor throughout Europe. In Belgium and the Netherlands, it is a very rare breeding bird, a year bird, a migrant and a winter visitor in very small to small numbers.
Breeding season: March to July, no nest of its own, often in artificial nests, once in its breeding habitat it remains faithful to it for life, although it may use various breeding sites within it. These are usually in rock faces, but in rockless areas the nests of other birds of prey and church towers may also be used, 3 to 4 eggs.
Characteristics: Length 38 – 45 cm, wingspan 89 – 100 cm, weight 550 – 1300 grams, age 17 years.
Food: It specialises in catching flying birds. It circles at high altitudes. When a bird of suitable size appears in the open sky, it dives down with powerful wing beats, reaching speeds of up to 280 km per hour. It catches the flying bird as if playing, but avoids collision. It usually injures its victim with its talons as it overtakes it, causing a cloud of feathers to swirl around. When the wounded prey then falls to the ground, the falcon lands next to it and bites it to death. Its main prey is determined by what is available, such as gulls, corvids, lapwings, cuckoos, pigeons and starlings. The peregrine falcon catches virtually all medium-sized birds that venture high into the air.