Western Barn Owl
- Birds (Aves)
- Accentors (Prunellidae)
- Bee-eaters (Meropidae) and Rollers (Coraciidae)
- Birds of prey (Accipitridae) and Falcons (Falconidae)
- Cormorants (Phalacrocoracidae)
- Cranes (Gruidae)
- Crows and jays (Corvidae)
- Cuckoos (Cuculidae)
- Dippers (Cinclidae) and Waxwings (Bombycillidae)
- Ducks, Geese and Swans (Anatidae)
- Barnacle Goose
- Common Goldeneye
- Common Merganser
- Common Pochard
- Common Shelduck
- Domestic Duck
- Domestic Goose
- Egyptian Goose
- Eurasian Teal
- Eurasian Wigeon
- Ferruginous Duck
- Gadwall
- Garganey
- Greater Canada Goose
- Greater White-fronted
- Greylag Goose
- Hooded Merganser
- Lesser White-fronted
- Long-tailed Duck
- Mallard
- Mandarin Duck
- Muscovy Duck
- Mute Swan
- Northern Pintail
- Northern Shoveler
- Red-breasted Goose
- Ruddy Shelduck
- Snow Goose
- Tufted Duck
- Tundra Swan
- Flycatchers (Muscicapidae)
- Goldcrests (Regulidae) and Wrens (Troglodytidae)
- Grasshopper Warblers (Locustellidae)
- Gulls, Terns and Skimmers (laridae)
- Herons (Ardeidae), Storks (Ciconiidae) and Ibises (Threskiornithidae)
- Hoopoes (Upupidae) and Kingfishers (Alcedinidae)
- Larks (Alaudidae)
- Leaf warblers (Phylloscopidae)
- Loons (Gaviidae) and Grebes (Podicipedidae)
- Nuthatches (Sittidae) and Treecreepers (Certhiidae)
- Owls (Strigidae)
- Pheasants and allies (Phasianidae)
- Pigeons and Doves (Columbidae)
- Rails, crakes, and coots (Rallidae)
- Reed warblers (Acrocephalidae)
- Shrikes (Laniidae)
- Sparrows (Passeridae), Finches (Fringillidae) and Buntings (Emberizidae)
- Atlantic Canary
- Brambling
- Bullfinch
- Cirl Bunting
- Common Chaffinch
- Common Linnet
- Common Redpoll
- Common Waxbill
- Corn Bunting
- European Goldfinch
- European Greenfinch
- European Serin
- Hawfinch
- House Sparrow
- Lesser Redpoll
- Red Crossbill
- Reed Bunting
- Rock Sparrow
- Siskin
- Snow Bunting
- Spanish Sparrow
- Tenerife Blue Chaffinch
- Yellowhammer
- Starlings (Sturnidae)
- Stilts (Recurvirostridae, Charadriidae, Scolopacidae)
- Black tailed Godwit
- Black-winged Stilt
- Common Greenshank
- Common Redshank
- Common Sandpiper
- Common Snipe
- Curlew Sandpiper
- Dunlin
- Eurasian Curlew
- Eurasian Oystercatcher
- Eurasian Whimbrel
- Grand Gravelot
- Green Sandpiper
- Grey Plover
- Kentish Plover
- Lapwing
- Little Ringed Plover
- Pied Avocet
- Ruddy Turnstone
- Ruff
- Sanderling
- Spotted Redshank
- Swallows and martins (Hirundinidae)
- Swifts (Apodidae)
- Sylviid Warblers (Sylviidae)
- Thrushes (Turdidae)
- Tits and chickadees (Paridae)
- Wagtails and pipits (Motacillidae)
- Woodpeckers (Picidae)
- ZZ-Imported and escaped bird species
- Butterflies and moths (Lepidoptera)
- Butterflies (Papilionoidea)
- Brush-footed(four-footed) butterflies (Nymphalidae)
- Comma Butterfly
- False Heath Fritillary
- Hedge Brown Gatekeeper
- High Brown Fritillary
- Large Tortoiseshell
- Large Wall Brown
- Lesser Purple Emperor
- Map Butterfly
- Marbled White
- Meadow Brown
- Painted Lady
- Peacock Butterfly
- Pearly Heath
- Plain Tiger
- Purple Emperor
- Queen of Spain Fritillary
- Red Admiral
- Ringlet
- Silver washed Fritillary
- Small Heath
- Small Tortoiseshell
- Southern Gatekeeper
- Speckled Wood (Aegeria)
- Speckled Wood (Tircis)
- Striped Grayling
- Two tailed Pasha
- Wall Brown
- White Admiral
- Gossamer-Winged Butterflies (Lycaenidae)
- Skippers (Hesperiidae)
- Swallowtails (Papilionidae)
- Yellows and Whites (Pieridae)
- Brush-footed(four-footed) butterflies (Nymphalidae)
- Moths (Heterocera)
- Butterflies (Papilionoidea)
- Dragonflies (Odonata)
- Damselflies (Zygoptera)
- True Dragonflies (Anisoptera)
- Grasshoppers, Crickets, and Locusts (Orthoptera)
- Grasshoppers, Locusts, and Allies (Caelifera)
- Grasshoppers (Acrididae)
- Blue Band-winged Grasshopper
- Blue-winged Sand Grasshopper
- Bow-winged Grasshopper
- Common Cylindric Grashopper
- Common Field Grasshopper
- Common Green
- Desert Locust
- Egyptian Bird Grasshopper
- Handsome Cross Grasshopper
- Italian locust
- Lamenting grasshopper
- Large Gold Grasshopper
- Large Marsh Grasshopper
- Meadow Grasshopper
- Mediterranean Splendid Grasshopper
- Migratory Locust
- Moroccan Cross-backed Grasshopper
- Slender Burrowing Grasshopper
- Slender Green-winged Grasshopper
- Steppe Grasshopper
- Water-Meadow Grasshopper
- Woodland Grasshopper
- Groundhoppers (Tetrigidae)
- Grasshoppers (Acrididae)
- Katydids, Crickets, and Allies (Ensifera)
- Praying Mantises (Mantidae)
- Grasshoppers, Locusts, and Allies (Caelifera)
- in the spotlight
- Mammels (Mammalia)
- The biology of birds in the wild
- 1 – Birds in Animal Paradise
- 2 – The evolution of birds: a look at their fosil past
- 3 – Specification and systematics are important components of biology:
- 4 – Bird feathers: what, where and why
- 5 – The art of flying, how birds do it
- 6 – Fuel for the bird engine
- 7 – Every bird sings as it is beaked
- 8 – From beak to cloaca
Habitat: The small-scale cultural landscape is the ideal habitat for this species. This is where this specialised bird of prey finds its main prey. Large areas with rough grassland and copses. Ruins, farms, hollows in tree and rocks, and quarries are the most popular nesting sites, but nest boxes are also highly sought after.
Appearance: The most widespread owl in the world. Found throughout Europe except Scandinavia. In Belgium and the Netherlands, it is a fairly rare breeding bird, but a year-round resident and winter visitor in fairly small numbers.
Breeding season: March to September, nests in hollow spaces – the birds do not bring nesting material, but partially line the nest with pellets, 4 to 6 eggs.
Characteristics: Length 33 to 39 cm, wingspan 85 to 93 cm, weight 310 to 370 grams, age 27 years.
Food: Mainly mice. When food is plentiful, the owls store up a supply of mice near their roosts and nesting sites. In years when mice are scarce, small birds make up a higher percentage of their prey, especially young birds and those that are easy to catch on the ground. The barn owl hunts almost exclusively at night. It does not leave its roost until late dusk.