European Honey
- Birds (Aves)
- Accentors (Prunellidae)
- Bee-eaters (Meropidae) and Rollers (Coraciidae)
- Birds of prey (Accipitridae) and Falcons (Falconidae)
- Cormorants (Phalacrocoracidae)
- Cranes (Gruidae)
- Crows and jays (Corvidae)
- Cuckoos (Cuculidae)
- Dippers (Cinclidae) and Waxwings (Bombycillidae)
- Ducks, Geese and Swans (Anatidae)
- Barnacle Goose
- Common Goldeneye
- Common Merganser
- Common Pochard
- Common Shelduck
- Domestic Duck
- Domestic Goose
- Egyptian Goose
- Eurasian Teal
- Eurasian Wigeon
- Ferruginous Duck
- Gadwall
- Garganey
- Greater Canada Goose
- Greater White-fronted
- Greylag Goose
- Hooded Merganser
- Lesser White-fronted
- Long-tailed Duck
- Mallard
- Mandarin Duck
- Muscovy Duck
- Mute Swan
- Northern Pintail
- Northern Shoveler
- Red-breasted Goose
- Ruddy Shelduck
- Snow Goose
- Tufted Duck
- Tundra Swan
- Flycatchers (Muscicapidae)
- Goldcrests (Regulidae) and Wrens (Troglodytidae)
- Grasshopper Warblers (Locustellidae)
- Gulls, Terns and Skimmers (laridae)
- Herons (Ardeidae), Storks (Ciconiidae) and Ibises (Threskiornithidae)
- Hoopoes (Upupidae) and Kingfishers (Alcedinidae)
- Larks (Alaudidae)
- Leaf warblers (Phylloscopidae)
- Loons (Gaviidae) and Grebes (Podicipedidae)
- Nuthatches (Sittidae) and Treecreepers (Certhiidae)
- Owls (Strigidae)
- Pheasants and allies (Phasianidae)
- Pigeons and Doves (Columbidae)
- Rails, crakes, and coots (Rallidae)
- Reed warblers (Acrocephalidae)
- Shrikes (Laniidae)
- Sparrows (Passeridae), Finches (Fringillidae) and Buntings (Emberizidae)
- Atlantic Canary
- Brambling
- Bullfinch
- Cirl Bunting
- Common Chaffinch
- Common Linnet
- Common Redpoll
- Common Waxbill
- Corn Bunting
- European Goldfinch
- European Greenfinch
- European Serin
- Hawfinch
- House Sparrow
- Lesser Redpoll
- Red Crossbill
- Reed Bunting
- Rock Sparrow
- Siskin
- Snow Bunting
- Spanish Sparrow
- Tenerife Blue Chaffinch
- Yellowhammer
- Starlings (Sturnidae)
- Stilts (Recurvirostridae, Charadriidae, Scolopacidae)
- Black tailed Godwit
- Black-winged Stilt
- Common Greenshank
- Common Redshank
- Common Sandpiper
- Common Snipe
- Curlew Sandpiper
- Dunlin
- Eurasian Curlew
- Eurasian Oystercatcher
- Eurasian Whimbrel
- Grand Gravelot
- Green Sandpiper
- Grey Plover
- Kentish Plover
- Lapwing
- Little Ringed Plover
- Pied Avocet
- Ruddy Turnstone
- Ruff
- Sanderling
- Spotted Redshank
- Swallows and martins (Hirundinidae)
- Swifts (Apodidae)
- Sylviid Warblers (Sylviidae)
- Thrushes (Turdidae)
- Tits and chickadees (Paridae)
- Wagtails and pipits (Motacillidae)
- Woodpeckers (Picidae)
- ZZ-Imported and escaped bird species
- Butterflies and moths (Lepidoptera)
- Butterflies (Papilionoidea)
- Brush-footed(four-footed) butterflies (Nymphalidae)
- Comma Butterfly
- False Heath Fritillary
- Hedge Brown Gatekeeper
- High Brown Fritillary
- Large Tortoiseshell
- Large Wall Brown
- Lesser Purple Emperor
- Map Butterfly
- Marbled White
- Meadow Brown
- Painted Lady
- Peacock Butterfly
- Pearly Heath
- Plain Tiger
- Purple Emperor
- Queen of Spain Fritillary
- Red Admiral
- Ringlet
- Silver washed Fritillary
- Small Heath
- Small Tortoiseshell
- Southern Gatekeeper
- Speckled Wood (Aegeria)
- Speckled Wood (Tircis)
- Striped Grayling
- Two tailed Pasha
- Wall Brown
- White Admiral
- Gossamer-Winged Butterflies (Lycaenidae)
- Skippers (Hesperiidae)
- Swallowtails (Papilionidae)
- Yellows and Whites (Pieridae)
- Brush-footed(four-footed) butterflies (Nymphalidae)
- Moths (Heterocera)
- Butterflies (Papilionoidea)
- Dragonflies (Odonata)
- Damselflies (Zygoptera)
- True Dragonflies (Anisoptera)
- Grasshoppers, Crickets, and Locusts (Orthoptera)
- Grasshoppers, Locusts, and Allies (Caelifera)
- Grasshoppers (Acrididae)
- Blue Band-winged Grasshopper
- Blue-winged Sand Grasshopper
- Bow-winged Grasshopper
- Common Cylindric Grashopper
- Common Field Grasshopper
- Common Green
- Desert Locust
- Egyptian Bird Grasshopper
- Handsome Cross Grasshopper
- Italian locust
- Lamenting grasshopper
- Large Gold Grasshopper
- Large Marsh Grasshopper
- Meadow Grasshopper
- Mediterranean Splendid Grasshopper
- Migratory Locust
- Moroccan Cross-backed Grasshopper
- Slender Burrowing Grasshopper
- Slender Green-winged Grasshopper
- Steppe Grasshopper
- Water-Meadow Grasshopper
- Woodland Grasshopper
- Groundhoppers (Tetrigidae)
- Grasshoppers (Acrididae)
- Katydids, Crickets, and Allies (Ensifera)
- Praying Mantises (Mantidae)
- Grasshoppers, Locusts, and Allies (Caelifera)
- in the spotlight
- Mammels (Mammalia)
- The biology of birds in the wild
- 1 – Birds in Animal Paradise
- 2 – The evolution of birds: a look at their fosil past
- 3 – Specification and systematics are important components of biology:
- 4 – Bird feathers: what, where and why
- 5 – The art of flying, how birds do it
- 6 – Fuel for the bird engine
- 7 – Every bird sings as it is beaked
- 8 – From beak to cloaca
Habitat: The honey buzzard prefers open, expansive forests with lots of clearings and open spaces where it can find nests of hymenoptera. It avoids spruce plantations, but the species occurs locally in pine forests with heath undergrowth.
Appearance: Common summer visitor in Europe, winters in tropical Africa. Rare breeding bird in Belgium and the Netherlands – migratory – small numbers pass through.
Breeding season: May – August, nest in trees – the eyrie is preferably built on a crow’s nest from previous years and is usually very high. If the birds build the nest themselves, they often choose a fork in a side branch as a location. The eyrie is used for several years in succession and is regularly lined with fresh, green branches before the eggs are laid. 2 – 3 eggs.
Characteristics: Length 52 – 59 cm, wingspan 113 – 135 cm, weight 400 – 1050 grams, age 17 years.
Food: The honey buzzard is a highly specialised insectivore, feeding mainly on wasp brood in summer. It spots the entrance to an underground wasp nest from a lookout post and then digs it out. In doing so, it sometimes disappears almost completely underground. Its claws are not as strongly curved as those of most other birds of prey and are therefore suitable for digging. The wasps can do little against the predator, as its face is protected by special, hard feathers. It even ventures into the nests of the giant hornet, usually eating only the brood, the larvae, but sometimes also the adult insects, including the sting. In addition to wasps, the honey buzzard also catches other insects such as grasshoppers and caterpillars, which it catches with its beak. While searching for food, it often walks around on the ground in a crow-like manner. In the wasp-poor season, it also feeds on frogs, snakes, young birds and mice.